Biskup Atanasius Schneider a jeho odkaz pre Slovákov ohľadom podávania sv. prijímania

22. mája 2020, Matej Gavlák, Nezaradené

Jeho Excelencia, biskup Atanasius Schneider z Kazachstanu (!), je v súčasnej dobe jednou z najvýraznejších postáv Katolíckej cirkvi, ktorá sa neraz vyjadruje pre rôzne americké či svetové médiá . Vo veľmi nezvyčajnom kroku sa teraz prihovára aj Slovákom – v slovenčine!

 

Tu je možné si pozrieť jeho nahrávku: https://www.christianitas.sk/biskup-schneider-sa-prihovara-slovakom-ctite-si-eucharistiu/

 

(lifesitenews.com)

 

Niektoré z najdôležitejších posolstiev jeho Excelencie, otca biskupa Atanasia Schneidera:

 

„O spôsobe prijímania sv. prijímania: najvyššieho a božského pokladu cirkvi.“ (00:01)

 

„Drahí veriaci katolíci na Slovensku: chcel by som vás povzbudiť v tom, aby ste zostali vytrvalí vo vašej vernosti, ktorú ste prijali ako vzácne dedičstvo od vašich predkov.“ (00:15)

 

„Spôsob prijatia Najsvätejšieho Kristovho tela priamo do úst bez toho, aby sme sa ho dotýkali vlastnými rukami, je z ľudského pohľadu najposvätnejším, pretože, naopak, dotýkať sa jedla vlastnými rukami a dávať si ho sami sebe do úst nám pripomína svetský spôsob prijímania potravy.“ (03:50)

 

„Ak Eucharistia  je Kristovo telo, (ide o) najvzácnejší dar a v tom istom čase dar najkrehkejší. Preto je potrebná maximálna starostlivosť, aby sa z neho nestratil ani kúsok a zabránilo sa nebezpečenstvu zneuctenia a svätokrádeže.“ (05:10)

 

„Prax prijímania sv. prijímania na ruku neodškriepiteľne poukazuje na to, čo je potvrdené denno-denne rôznymi faktami v celom svete: že dochádza k strate eucharistických čiastočiek po ktorých je pošliapavané. Taktiež uľahčuje krádež svätých hostií.“ (09:10)

 

„Prečo by sme sa nevrátili k dodržiavaniu napomenutí pápeža Pavla VI., aby sme v celej cirkvi zachovali tradičný spôsob sv. prijímania? „Tento spôsob rozdávania sv. prijímania musí byť zachovaný v celej cirkvi. A apoštolská stolica vyzýva biskupov, kňazov a veriacich aby dôkladne dbali na platný a cirkvou znova potvrdená zákon o príjímaní sv. prijímania do úst. Podľa všeobecných smerníc rímskeho misála je jediným bežným spôsobom  prijímania sv. prijímania jeho prijatie do úst, či už po kľačiačky, alebo po stojačky…““ (10:10)

 

„Pastieri cirkvi sú tí prví, ktorí musia vyvyšovať Krista a dať mu primát vo všetkých ohľadoch podľa príkladu apoštolov a svätých biskupov. On musí mať prvenstvo vo všetkých veciach.“ (16:30)

 

„Všetky možné argumenty v prospech prijímania sv. prijímania po stojačky a na ruku sa stávajú neopodstatnenými v porovnaní s objektívnymi skutočnosťami, ktoré sú často krát tak strašné: strata eucharistických čiastočiek, krádež konsekrovaných hostií a zanedbávanie posvätného aspektu eucharistického prijímania.“ (18:20)

 

„Musíme v cirkvi počúvať aj hlas maličkých, teda množstva veriacich, deti, mladých, otcov a matky rodín, starých, ktorí vo viditeľných prejavoch ich rešpektu a lásky k eucharistickému Pánovi sú v cirkvi ponižovaní a zosmiešňovaní skrze arogantný a farizejský klerikalizmus.“ (21:10)

 

„Títo malí milovníci a ochrancovia Eucharistie raz obnovia život cirkvi.“ (22:00)