Založ si blog

Prečo budem voliť KDH

Nikdy som nemal v pláne písať obdobný článok, tento blog sa venuje iným veciam ako politike, no hrozba, že sa Kresťanskodemokratické hnutie zas raz nedostane do parlamentu ma prinútila zmeniť tento svoj postoj a svoje názory predsa len uviesť.

TAKŽE: Prečo budem voliť KDH?

 

1) Kresťanskodemokratické hnutie – alebo KDH – nie je strana ako každá iná, nevznikla na základe ambícií nejakého jednotlivca.  Naopak, KDH vzniklo spojením viacerých menších kresťanských zoskupení, ktoré začali vychádzať na povrch prakticky ihneď po páde komunizmu. Zakladajúci členovia tejto strany boli bývalí disidenti, prenasledovaní pre svoje náboženské presvedčenie, ktorí v utajení pred komunistickou mašinériou tlačili rôznu náboženskú, ale aj demokraticky orientovanú literatúru a letáky. Z tohto pohľadu je teda KDH dedičkou toho najlepšieho, za čo sa Slováci v katastrofálnom, brutálnom a nemilosrdnom 20. storočí dokázali postaviť.

KDH teda budem voliť z historických dôvodov, aby duch kresťanských disidentov z nášho verejného života úplne nevymizol.

 

2) Samozrejme, rýchlo prišlo vytriezvenie ktoré sa dostalo členom strany, keďže tí si mysleli, že na „katolíckom Slovensku“ budú vyhrávať jedny voľby za druhými. Z pôvodne zamýšľanej veľkej štátostrany sa stalo malé no aktívne hnutie, ktoré vyprodukovalo zaujímavé osobnosti, akými sú pán Palko (ako prvý zavieral mafiánov, napísal knihu s názvom „Levy prichádzajú,“ ktorú ocenil aj pápež Benedikt XVI.), či pán Lipšic (na Slovensku asi niet kvalitnejšieho a aktívnejšieho právika). Bolo to práve s prispením KDH, že sa dokázala zostaviť sústava strán, ktorá poslala Mečiara dočerta. Kde by sme dnes boli? Myslím, že by sme boli na úrovni Bieloruska, či Albánska – bez EÚ a NATO proste nie je možné vybudovať aký-taký  solídny štát v „zóne záujmov Ruska,“ do ktorej spadáme aj my.

KDH teda budem voliť z dôvodov historicko-politických, osvedčilo sa v dôležitej skúške raz, verím, že sa môže osvedčiť znova.

 

3) Nikdy som nebol členom KDH, no pochádzam z rodiny, ktorá volí hnutie už od samého vzniku. Alebo inak: kresťanských demokratov vždy volila len polovica rodiny. Bola to jednoznačne tá lepšia časť rodiny, pevná, v náboženských otázkach rázna, no spomienka na týchto ľudí u mňa nebledne ani po dlhých rokoch odo dňa, kedy sa ich pozemská púť skončila. Druhá časť našej famílie? Od Mečiara, cez Fica až po… neviem a ani to nechcem vedieť.  Azda nie je úplne spravodlivé hodnotiť ľudí na základe ich politického presvedčenia ale čosi do seba to má. Ako je inak možné že títo sú pevní ako Slnko ktoré nikdy nemení svoj jas a druhí sú zas ako Mesiac ktorý neustále mení svoju fázu?

KDH teda budem voliť z dôvodov rodinných, najlepší ľudia z našej rodiny vždy volili túto stranu a ja som chcel byť vždy ako oni.

 

4) V tejto kampani sa o KDH hovorilo ako o „Hlinom zliberalizovanej strane.“ Ešte aj ja si pamätám, ako o členoch a poslancoch hnutia hovorili niektorí ich neprajníci ako o „farizejoch.“ Myslím, že farizeji, ktorí si z kresťanstvo urobili lacný tovar sa vyrojili v týchto voľbách, ale určite nie pod bielou zástavou KDH. Pán Hlina a všetci pod ním žijú usporiadané životy, no o tom sa nehovorí. Čo ale ten liberalizmus? Myslím, že ja nie som liberál a že to aj tento blog spoľahlivo dokazuje. Ako človek konzervatívnych hodnôt, ktorý je na akúkoľvek odchýlku od pravého katolíckeho učenia mimoriadne háklivý, môžem s čistým svedomím napísať, že KDH nie je liberálna strana. Program je jasný, ochrana života od počatia, odmietnutie homosexuálnej loby, prorodinná politika.

Už teraz je pomerne jasné, že dnešná opozícia pravdepodobne zostaví novú vládu. Tieto strany sú v kultúrno-etických otázkach mimoriadne pozvoľné a ak sa do parlamentu a do vlády KDH nedostane, naozaj im môže chýbať ono povestné svedomie, ktoré im v niektorých novotách bude brániť. Či si snáď niekto myslí, že týmto svedomím budú Kotlebovci, či Harabín? Ich nikto nikdy v ničom poslúchať nebude. Na to sú príliš skompromitovaní a príliš falošní.

KDH teda budem voliť z toho dôvodu, že v prípadnej vláde Oľano + PS/Spolu + Za ľudí + Sme rodina (?) bude chýbať onen kresťansko-konzervatívny element a štyria poslanci z KÚ skupinky s tým nič nenarobia.    

 

5) KDH má mimoriadne zaujímavé osobnosti. Pani Kuzárová, pán Majerský, či pani Lexmann sú ako z učebnice moderného kresťansko-konzervatívneho politika. Majú uznanie vo všetkých sférach politiky a verejného života, oni kresťanstvo propagujú a to bez toho, že by museli popierať niektoré pravdy viery. Kotleba a spol. len kresťanstvo využívajú na svoj triedny boj a z kresťanov robia terče hnevu frustrovaných liberálne orientovaných občanov SR. Pán Albín Maslňák a pán Branislav Borovský sú zas ľudia staršej generácie, ktorí boli komunistami väznení a prenasledovaní za svoju vieru. U mňa sú to hrdinovia a predstavujú to, na čom bolo hnutie pôvodne vybudované.

KDH teda budem voliť z dôvodu výnimočných osobností na kandidátke strany, ktoré spájajú to najlepšie z našej minulosti s nádejnými ľuďmi budúcnosti.

 

Ak váhate, treba voliť KDH. V slovenskom prostredí ide o jedinečný projekt ktorého prípadný zánik by bola historická škoda.  KDH nie je CDU, slovenskí kresťania nie sú ako tí nemeckí, naši veriaci si podstatu svojho náboženstva (zatiaľ) dokázali uchovať.

Príručka, ako sa zachovať počas nukleárneho a chemického útoku

10.04.2024

V období studenej vojny boli výcviky prežitia nukleárneho či chemického útoku vcelku bežnou praxou na školách a v zamestnaniach. Dnes však žijeme v dobe, kedy sa o podobných veciach už takmer 30 rokov nehovorí a tak nikto presne nevie, ako by sa mal v prípade podobných katastrofických scenárov zachovať. Možno by preto bolo dobré si nejaké veci pripomenúť. [...]

Nové predpovede odborníkov naznačujú, že budúca veľká vojna sa bude nápadne podobať na tú opísanú v katolíckych proroctvách

18.01.2024

Jedným skutočne zaujímavým kanálom na youtube je ten s názvom Whatifaltist, ktorý prevádzkuje kanadsko-americký polyhystor Rudyard Lynch. O kanály som písal v súvislosti s jedným jeho videom o prínose kresťanstva pre civilizácie: „Kresťanstvo upadá kvôli svojej otvorenosti voči nekresťanskému svetu a snahe odbúravať aj posledné povinnosti“ – (christianitas.sk) V [...]

Do blízkosti Zeme sa rúti „rozpadnutá kométa“ nie nepodobná tým z katolíckych proroctiev

31.10.2023

Jedným zo znamení veľkého Božieho trestu na túto skazenú generáciu – nukleárnej 3. svetovej vojny – má byť podľa katolíckych proroctiev aj akási „rozpadnutá kométa“, ktorej úlomky budú dopadať na Zem. Médiá priniesli správu, že veľmi podobný objekt sa práve rúti do našej Slnečnej sústavy. Kométy vždy boli znamením Božieho trestu Každý deň [...]

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?